Dromen over Cryptomunten | 4 min

Entrepreneur | Strategic Advisor | Author

Dromen over Cryptomunten | 4 min

Afgelopen jaren was het feest voor een paar mensen, en voor een heleboel niet. Een frappante verschijning van onze tijd, de cryptomunt, won in korte tijd veel aandacht en maakte van kinderen miljonairs. Massaal stapten talloze kleine investeerders in, hopend op ongekende rijkdom. In een zeer korte tijd verdween het kleinkapitaal uit de zakken van de waaghalzen en belandde het in die van een select groepje experts (of geluksvogels). Ondertussen bleef de gevestigde orde investeerders sceptisch. Terecht ook: de munten hebben vaak obscure missies en wazige verdienmodellen, als die er überhaupt zijn. En als iedereen belegt in de hoop op razendsnelle winst, dan doet het geheel natuurlijk denken aan een groot Ponzi schema. Stap je op tijd in, en stap je op tijd uit, dan hebben sukkels voor het nakijken.
En toch waren de cryptos razend populair, met name bij de jongere generatie. Dat is niet gek: spaargelden doen vrijwel niets op de bank en goede investeringen lijken lastig te vinden, zeker voor het kleinkapitaal. Terwijl nieuwe bedrijven de overgebleven gaatjes in de markt in rap tempo vullen denkt de jonge generatie dat er weinig mogelijk meer is. Het gat tussen een waardevol idee en een onmogelijke missie is overweldigend groot. Er is tegenwoordig een tool voor alles. Is die er niet, dan is het economisch gezien zelden een goed idee. ‘I give up’, had het motto van de hipster kunnen zijn. Dat we smachten naar tijden van welleer, naar slow-food, slow-coffee en (slow) platenspelers is in onze tijd geen verbazing (1).

Maar de moderne mens snakt stiekem ook naar progressie. De verschijning van de cryptomunt gaf hoop aan een generatie clandestiene koffieleuters die wenste dat het anders was. Niet eerder was investeren zo eenvoudig voor de kleine investeerder. En niet eerder stapte de bevolking zo massaal in bij een project waar grote investeerders uitbleven.

Begin 2018 klapte de boel en bleek de belofte van de crypto dan toch minder rooskleurig dan gedacht. Nu, halverwege 2019, zien we grappige tendens. De bubbel lijkt achterwegen, de periode van ontgoocheling is voorbij, alternatieve investeringen lijken even schaars als voorheen. En ja, de markt is weer lekker aan het groeien. Markt waarvoor? Markt voor een toekomstdroom, voor een wereld waarin er dingen mogelijk zijn voor het individu. Deze markt bracht Marco Polo naar het verre Oosten en Columbus naar Amerika. Het bracht de VOC naar Indië en kolonisten naar de Verenigde Staten. Het bracht Armstrong naar de maan, het bracht ons het Internet. En zolang de mens geen andere mogelijkheid geboden krijgt, zal de cryptomunt voor vele jongeren nog wel even het beloofde land blijven. 

Voorspelling van de filosoof: groei, groei, groei. Geen goede investering, maar – en voor de jongeren misschien nog wel belangrijker – zeker een fun ride.


1: leestip: Peter Thiel, Zero to One

Geen reacties

Je reactie toevoegen