Waarom optimisten winnen | 3 min

Entrepreneur | Strategic Advisor | Author

Waarom optimisten winnen | 3 min

Sommige mensen zijn rasoptimisten. Anderen zijn pessimistisch. En weer anderen vleien zichzelf met een ‘realistisch wereldbeeld’ – whatever that may mean. Wie heeft er gelijk?

Er zijn eigenlijk maar twee manieren om naar de dag van morgen te kijken:

  1. Er komt iets op je af, het is aan jou hoe je daarop reageert.
  2. Er komt iets op je af, het is aan jou wat dat is.

Als je gelooft dat je niets aan de toekomst kan veranderen, dan kun je dat niet. Veel dingen die je ‘overkomen’ zijn niet leuk. Het is logisch om daar pessimistisch van te worden, ongeacht hoe je ook hoopt op het beste. Het gros van de dingen die je onderneemt falen; waarom zou je daar niet bijvoorbaat van uitgaan? 

Als je denkt dat je de dag van morgen kan sturen, dan wil je het sturen in de richting van het beste, wat dat ook mag zijn. Vaak zijn het long-shots, de kans op succes is op korte termijn misschien gering. Maar succes is een numbers-game; falen is de weg.  

Als je uitgaat van falen, dan zal je altijd falen. Het enige wat je haalt is je gelijk. Als je uitgaat van succes, dan faal je ook. Maar dat maakt niet uit, want in dat falen schuilt je succes. Waarschijnlijk moet je het ego even opzij zetten, je bent misschien voor wel het lachertje van de bende. Het schijnt dat Elvis dat ook was toen hij voor het eerst op het podium stond. Men vond Edison bepaald geen helder licht. Het lijkt in eerste instantie alsof je niet je gelijk haalt. Maar door maar vaak genoeg in te zetten op succes, zal je schot vanzelf een keer raak zijn. Wie het laatst lacht, lacht het best. 

Over lachen gesproken: de eerste alinea van dit stuk klopt niet. Niemand is een optimist, pessimist of realist – het is pessimistisch dat te denken. Dat zou immers betekenen dat het vastligt en dat er geen keuze is. In de realiteit is het aan jouw; het is een keuze die je keer op keer mag maken. Heb jij invloed op de toekomst, of niet? 

“He who believes he can and he who believes he cannot are both correct.” – Henry Ford

‘By thought, the thing you want is brought to you; by action you receive it.’ – Wallace Wattles

Geen reacties

Je reactie toevoegen